To zalm or not to zalm

Vanavond ga ik eten met mijn vriendinnen en ik heb er zin in. Ik heb zelfs al gekozen wat ik wil eten. Zalm. Ik zou elke dag zalm kunnen eten, in alle soorten en maten, alle vormen en bereidingswijzen. Gebakken, gestoomd, gerookt, doe maar, schep maar op! Ik ben een beetje zalmverslaafd en durf dat gerust toegeven.

Omdat ik mijzelf onlangs (met resultaat, jippie!) terug op dieet heb gezet, moest ik natuurlijk eerst even checken hoeveel WW-punten ik ga spenderen aan mijn feestmaal. Ik keek eerst bij de V van vis, dan bij de Z van Zalm, en deed een vreemde ontdekking. Niet alleen zalm is een vissoort, er bestaat ook nog zoiets als zalmforel. En de ene soort is vetter dan de andere, want je moet er meer punten voor tellen. Maar hoe kan je dan het verschil zien tussen de twee? Na enig opzoekingswerk kwam ik te weten dat ze allebei roze zijn. Daar ben ik dus niets mee.

Het mysterie is zelfs nog groter geworden. Ik las op een site die helemaal gespecialiseerd is in verschillende vissoorten (is er tegenwoordig iets dat je niet kan terugvinden op het wereldwijde web?) dat er drie verschillende varianten van zalm zijn: zalm, zalmforel, en forel. Is forel geen ander, niet zalmachtig, soort vis? Of heb je van elke vissoort een forelversie? Tonijnforel, pladijsforel, pangasiusforel? Is zalmforel dan per definitie zalm, of meer een forel? Is zalm de algemene noemer waar forel en zalmforel onder vallen? Of moet je zalmforel indelen in zalm en forel? En zijn die dan allemaal Atlantisch, of ook af en toe Normandisch? En hoeveel punten is dat dan?

Ik snap er niets meer van. Vanavond ga ik gewoon vragen: “Excuseer, die zalm die op de kaart staat, is dat zalm, zalmforel of forel?” Wedden dat zij het ook niet weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s