Gedragscode voor het kopen en verkopen op 2dehands.be

Ik heb vandaag een gedragscode geschreven, die moet worden toegepast bij communicatie op 2dehands.be, als koper of verkoper. Omdat het duidelijk broodnodig is dat zoiets eens op papier wordt gezet.

Hierbij enkele basisregels:

 • Start je (semi-)formele mailberichten met een begroeting. Het is niet zo moeilijk om de woorden “hallo”, “goeiedag”, of “beste” te typen. Zelfs “hey” is dik ok.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: “Ik wil 15 euro geven. Ok?”
 • Sluit je mail ook af met een slotwoord. “Groetjes” is een goede optie.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: “Ik wil 15 euro geven. Ok?”
 • Wacht geen volledige werkweek met te antwoorden op een (reactie op een) bod.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: *doodse stilte*
 • Als je als verkoper zelf géén vraagprijs of startprijs vermeldt, moet je ook niet kwaad zijn als mensen een laag bod doen.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: “Proficiat jongen! U hebt me eens goed aan het lachen gekregen! WEET WAAROVER JE SPREEKT!!!! Deze fiets is het 10-dubbele waard.” (Dit is een écht voorbeeld van een mail die een vriend van mij terugkreeg nadat hij een bod deed op een fiets. Hij heeft een heel beleefde mail teruggestuurd, waarin hij afsluit met de woorden: “Ik ben wel blij dat ik u aan het lachen heb gekregen, en verder mag u uw fiets in uw gat steken.”)
 • Waarderingen zijn belangrijk. Ik kijk zelf ook steeds naar de positieve of negatieve waarderingen voor ik iets van iemand koop of iets aan iemand verkoop. Als je een positieve waardering van een (ver)koper krijgt, en jullie transactie is inderdaad vlot en vriendelijk verlopen, geef er dan ook eentje terug.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: “Oh, bedankt voor deze superlieve en vriendelijke waardering van onze transactie. Ik zal hier nu gewoon blijven zitten baden in trots en niets doen voor jou. Daag.”
 • Sommige producten zien er misschien niet gloednieuw uit. Daarom heet de site ook 2dehands.be, de naam zegt het zelf. Verwacht geen splinternieuwe producten, zeker niet als ze verkocht worden zijn als “gebruikt”. Als je een nieuw product wil, dan ga je beter gewoon naar de winkel.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: “Excuseer, ik heb gezien op de foto dat er een kleine minieme kras is op het oppervlak van deze salontafel van 60 jaar oud waarvan je duidelijk zegt dat je ze al 60 jaar dagelijks intensief gebruikt. Ik wil daarom mijn bod verlagen van 72 euro naar 72 cent, dat moet je wel begrijpen.”
 • Deze laatste is de belangrijkste, en moet ten allen tijde nageleefd worden. DOE GEEN BOD OP MIJN BOEKEN VAN GAME OF THRONES EN ZEG NIET DAT JE ZE ZEKER METEEN WIL KOPEN EN VRAAG MIJN REKENINGNUMMER NIET EN ZEG NIET DAT JE HET MORGEN ZEKER ZAL STORTEN ALS JE EIGENLIJK NIET GEÏNTERESSEERD BENT EN LAAT MIJ DAN ZEKER GEEN VOLLEDIGE WEEK REMINDERS STUREN EN WIMPEL MIJ DAN NA EEN WEEK NIET AF DOOR TE ZEGGEN DAT JE DE EBOOKS ALS GEKOCHT HEBT. ZEKER ALS IK DAARDOOR EEN HOGER BOD VAN IEMAND ANDERS HEB AFGEWEZEN OMDAT IK AL EEN GESCHREVEN AFSPRAAK HAD MET JOU, EN ALS IK DIE PERSOON NADIEN DAN TERUG CONTACTEER HEEFT ZE DE BOEKEN AL BIJ IEMAND ANDERS GEKOCHT.
  Voorbeeld van hoe het niet moet: Ik denk dat dat wel duidelijk is nu?

Bij deze wens ik jullie een fijn weekend, en als er iemand geïnteresseerd is in de eerste vijf Engelstalige boeken van A Song Of Ice And Fire (beter bekend als Game of Thrones), dan kan je mij altijd een mailtje sturen 🙂

XO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s