Skinny Shaming en een uniek onuitgebracht Voskosmos-lied

Vriendjes. Vandaag wil ik het over iets serieus hebben. De laatste weken heb ik het hier al regelmatig gehad over gewicht, diëten en alle bijhorende miserie. Ik weet niet of iemand anders dat ook doet, maar als ik een beetje motivatie nodig heb, dan zoek ik online. Ik zit in een Facebookgroep met andere gelijkgestemde Weight-Watch-zielen, ik kijk naar foto’s van meisjes die het figuur hebben dat ik ook wil, ik bewaar light recepten op Pinterest en volg gezondheidsblogs. Maak ik al die recepten dan ook klaar? Nee, meestal niet, maar de tijd die ik online spendeer om ze te zoeken is toch tijd die ik intussen niet spendeer met taart eten of naar de frituur gaan. Dus, whateva. Wat je online ook heel regelmatig tegenkomt zijn van die passief-agressieve foto’s met “motiverende” quotes over waarom het beter is om een kilootje meer te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaande foto. Soortgelijke foto’s doen om de zoveel weken eens de ronde op internet, en worden dan gretig gedeeld op sociale media.

Hmmm.

Hmmm.

Het was al lang geleden dat ik nog eens zo’n foto was tegengekomen, dus ik had al lang niet meer aan de belachelijkheid ervan gedacht. Maar gisteren hoorde ik in de auto een nieuw liedje, All About That Bass, van Meghan Trainor.

(Sorry voor de stomme lyric-video, de echte clip mag door belachelijke rechten niet getoond worden door YouTube in België.)

Ik had het al verschillende keren gehoord, en zong het catchy refrein vaak mee. Maar gisteren hoorde ik voor het eerst goed de tekst. Het begint ok, gewoon een meisje dat zingt over hoe blij ze is met haar “curves” en “junk in all the right places”. Maar bij de bridge wordt het opeens een klein beetje venijnig.

Yeah, my mama she told me don’t worry about your size
She says, “Boys like a little more booty to hold at night.”
You know I won’t be no stick figure silicone Barbie doll
So if that’s what you’re into then go ahead and move along

Conclusie, heel kort door de bocht: mannen hebben niet graag meisjes zonder kont, en magere meisjes zijn barbie-achtige stokvrouwtjes. En dat meisje van op de foto hierboven is een skelet. Ik zou graag eens hebben dat iemand het opneemt voor curvy/mollige/chubby/moddervette meisjes ZONDER in één adem magere meisjes te veroordelen. Het is blijkbaar ok om slank gebouwde meisjes “skinny bitches” te noemen, ja Nicki Minaj, ik heb het tegen u en uw kont. Maar “we” (ik zet “we” tussen aanhalingstekens omdat ik mij er niet mee identificeer) staan wel op onze achterste poten als er nog maar een kleine opmerking of grap wordt gemaakt over zwaardere mensen? De organisatie BOLD, vereniging voor patiënten met obesitas, laat zelfs van zich horen omdat ze het spotje van Basic Fit met Fellaini discriminerend vinden. Komaan (komaan komaan – hebde’m?) zeg. Waarom willen sommige zwaardere mensen hun eigenwaarde terugvinden door anderen naar beneden te halen? Stel je voor dat een popster een liedje zou maken waarin ze zingt hoe zalig het is om slank te zijn, dat die fat bitches helemaal geen kans maken in tha club, en dat we maar beter wat zouden afvallen als we nog willen dat er ooit een vent op ons valt. Er zou begot een witte mars georganiseerd worden voor alle zwaarlijvige mensen. Een dikke mars. Mmmmmmm, Mars.

Nicki Minaj en Meghan Trainor zijn natuurlijk extreme voorbeelden, je kan hun lyrics tot in den treure analyseren, en iedereen zal er andere meningen over hebben. Dat heb ik ondervonden toen ik een beetje research deed voor deze post, en zag dat de twee liedjes in de VS blijkbaar al heel veel discussie hebben opgewekt, met verschillende interessante standpunten. Maar het is vooral de gewone vrouw, de vrouw in de straat, die mij af en toe degouteert. Een conversatie over een positief lichaamsimago en blij zijn met jezelf die uitdraait op het met de grond gelijk maken van vrouwen die wél beantwoorden aan het schoonheidsideaal, dat is geen uitzondering. Ik zeg niet dat ik dat zelf nog nooit gedaan heb, ik ben niet heiliger dan de paus. Ik heb ook al “trut” gedacht als een mooi slank meisje mij passeerde op straat. Maar ik besef wel dat zo’n dingen kwetsen, en dat zo’n gedachten niets positief opleveren. Niet voor het slanke meisje, maar zeker ook niet voor mijzelf. Ik probeer mijzelf in hun plaats te stellen, en als iemand mij zou passeren op straat en dan “dikke koe” zou denken… Neen bedankt.

Misschien overdrijf ik wel. Maar ik wil het gewoon even opnemen voor de skinny bitches van deze wereld, ook al sta ik zelf aan de allesbehalve skinny kant. Ik heb vriendinnen die te mager zijn, daar niets aan kunnen doen, genoeg eten, en heel graag een paar kilo van mij zouden overnemen als ze zouden kunnen. Zij krijgen heel regelmatig vlakaf opmerkingen over hun gewicht en eventuele eetstoornissen, vragen als “Eet gij wel genoeg?” zijn schering en inslag. Net als jaloerse en venijnige steken onder water in de vorm van “complimentjes”. Toen ik zelf 16 was paste ik ook in een maatje 34, misschien zelfs een 32, maar dat was omdat ik toen mijn eten niet kon binnenhouden door een maagzweer van hier tot in Tokio omdat ik de dood van mijn grootmoeder niet kon verwerken. Ik zou niet meer terug willen naar die periode, waar ik ook regelmatig de vraag kreeg of ik anorexia had. Mijn eigen mama was in haar tienerjaren heel mager, en bij haar was de running gag dat ze de deur niet moesten opendoen voor haar omdat ze er wel onder kon schuiven. Maar ze moeten maar dankbaar zijn, want het leven is toch zo gemakkelijk voor hen en iedereen wil er uitzien zoals hen. Of ze dat nu willen of niet. En natuurlijk zijn er ook vrouwen die slank zijn door veel te sporten, juist te eten, en er een gezonde levensstijl op na te houden. Die vrouwen verdienen een applaus, geen afgunst en vuile blikken van andere vrouwen. Zonder te feministisch te willen klinken, maar de hele wereld zit al de ganse tijd op onze kap, kunnen we dan niet afspreken dat we tenminste niet op die van elkaar gaan zitten?

Fat shaming is niet ok. Maar skinny shaming zeker ook niet. Dus bij deze heb ik ook een liedje geschreven. Het gaat zo:

Do re mi
Dik of dun dat boeit mij ni
Fa sol
Een twijgje of een ronde bol
La si do
Hou toch nu toch gewoon op over iedereen zijn gewicht en laat elkaar leven in vrede godmiljaar

Voorstellen voor muziekdeals en platencontracten zijn welkom in de comments.

PS: Kan er efkes iemand mij een Mars komen brengen? Bedankt.

 

Bron foto

One thought on “Skinny Shaming en een uniek onuitgebracht Voskosmos-lied

  1. Pingback: Zamenvattende Zondag, part XXIV, editie maandag-na-de-verjaardag-van-Het-Vriendje | Voskosmos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s