Tips voor mijn zestienjarige zelf

Het is tijd voor de eerste uitdaging van de #boostyourpositivity-challenge! Deze week moeten we een brief schrijven aan onze zestienjarige zelf. Ik ga geen échte brief schrijven, maar gewoon een paar tips meegeven aan mijn mini-me. Een paar handige weetjes, zodat ze wat vlotter door het leven kan navigeren.

  • Hecht je aan je huidige vrienden, maar sta ook open voor nieuwe vriendschappen. De vrienden die je nu hebt zijn niet de enige die je in je leven zal hebben. Binnen een paar jaar ga je nog een paar mensen tegenkomen die vaste waarden zullen worden in je leven, en je moet dat ook toelaten. En de echte blijvertjes moet je koesteren en onderhouden. Steek daar tijd in, en steek geen tijd in mensen die het niet verdienen.
  • Trek op tijd aan de alarmbel over je mentale toestand. Het is niet normaal dat je zo lang ongelukkig blijft door de dood van je moeke. Rouwen is uiteraard wel normaal, maar het mag geen gapend zwart gat worden waar je bijna niet meer uit kan kruipen. Zeg aan je ouders dat het niet meer gaat en dat je er niet alleen door geraakt.
  • Ga niet op dieet. Alsjeblieft. Je oudere zelf smeekt je. Als je binnen een paar jaar gaat beginnen denken dat je te dik aan het worden bent, ben je eigenlijk perfect hoe je bent en weeg je nog héél veel kilo’s minder dan je ooit zal wegen. Je huidige zelf zou ongelukken doen voor het lijf dat je dan hebt. Je gaat een jojo-effect veroorzaken dat alles gewoon nog erger gaat maken. Dus leg je neer bij je geweldige figuur, eet wat minder taartjes maar ga jezelf zeker niet uithongeren.
Serieus. Niet op dieet gaan.

Serieus. Niet op dieet gaan.

  • Hoe kwaad je soms ook bent op je ouders, blijf altijd onthouden dat het de meest waardevolle mensen zijn die je hebt in je leven, en dat je ze later zelfs bij je beste vrienden zal rekenen. De meningsverschillen thuis en de familievakanties zijn nu af en toe heel frustrerend, en je zou elkaar (want het gaat langs beide kanten) af en toe wel willen vervloeken. Maar kan je geloven dat je binnen een jaar of tien zelfs vrijwillig mee met hen op vakantie zal gaan? En dat dat zo leuk zal zijn, dat je het twee jaar nadien gewoon nog eens gaat doen?
  • Er gaan nog een paar bad boys je pad kruisen. Je gaat daar heel hard van afzien, maar ik kan je wel nu al vertellen dat alles goed komt. Je gaat uiteindelijk zelfs tot rust komen en de liefde van je leven is iemand die je nu al kent, stel je voor! Je zal met hem een huis kopen, en daar gaat heel veel liefde leven, dat kan je je nu nog niet voorstellen. En na een tijdje zagen zal je van hem ook een kat mogen hebben, een zwart mormeltje dat Poes Springsteen zal heten. En je zal de lavabo van je vriend moeten delen omdat Poes jouw lavabo heeft uitgekozen als favoriete slaapplek. En je gaat dat niet eens erg vinden.

Maar de belangrijkste raad die ik je kan geven, mijn jonge ik, is om gewoon te blijven doen wat je nu aan het doen bent. Ik ben eigenlijk heel blij met mijn leven hoe het nu is, hoe moeilijk het soms ook kan zijn, en ik ben er rotsvast van overtuigd dat elke minieme wijziging een hemelsbreed verschil kan maken voor de toekomst. Dus maak maar fouten, kleine vos. Ga op je bek, doe belachelijke dingen, geniet van het leven. Ween tot je ogen prikken, lach tot je niet meer kan ademen, gil maar mee met die emo muziek in je bureautje. Ga de richting uit die je zelf wil, ook al is dat op dat moment misschien niet de gemakkelijkste of meest logische weg. Want als je iets zou veranderen aan het pad dat je bewandelt, verander je misschien de situatie van je toekomstige zelf. En dat wilt zij helemaal niet. Dus ploeter maar voort, vosje, zo goed als je kunt. Ik geloof in je.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s