Weg met boetes, lang leve alternatieve straffen

Geachte Politie, geacht Openbaar Ministerie, geachte premier Michel, geachte minister Jambon, geachte minister Geens,

Ik heb een paar nieuwe wetsvoorstellen. Deze week zat ik mij in mijn auto voor de zoveelste keer te ergeren aan de nonchalance waarmee sommige mensen door het verkeer vliegen. Ik heb het gevoel dat boetes geen oplossing zijn, en dat mensen gewoon ook veel te weinig betrapt worden. Daarom zou ik willen voorstellen aan alle politiezones en iedereen die het aanbelangt om onderstaande straffen in te voeren. Alle straffen zijn tussen 3 en 80 jaar van kracht, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

PINKER NIET GEBRUIKEN

 • De overtreder zal een bepaald aantal jaren lang nooit meer een zakdoek in de buurt hebben na een niesbui waarbij er een snottebel uit zijn/haar neus is gevlogen, en zal dit steeds moeten afvegen aan zijn/haar mouw.
 • De stofzuiger van de overtreder wordt zo aangepast dat de draad nét niet lang genoeg is om vanuit één stopcontact heel de living te stofzuigen.
 • De autoradio van de overtreder wordt zo ingesteld dat er subtiele maar toch merkbare ruis zit op zijn/haar favoriete zender.

SNELHEIDSLIMIET NIET RESPECTEREN

 • De overtreder zal gedurende de duur van de straf nooit meer een goede avocado kunnen kopen in de winkel. De avocado zal steeds ofwel rot zijn, ofwel steenhard.
 • De dekbedovertrek van de overtreder zal consequent te groot zijn voor het bijhorende donsdeken, waardoor de overtreder gedurende een lange tijd zal moeten slapen met een fladderend leeg stuk stof aan zijn/haar gelaat.
 • De overtreder zal van én naar het werk alle rode lichten hebben. En als het dan groen wordt zal de persoon die voor hem/haar staat dat niet opmerken waardoor het terug rood wordt vooraleer hij/zij kan doorrijden.

GSM’EN ACHTER HET STUUR

 • De overtreder zal elke ochtend net na het aantrekken van een proper paar sokken in een kleine plas water stappen in de badkamer.
 • Elke keer de overtreder vlees of kip eet, is de allereerste hap die hij/zij neemt een pees of kraakbeen.
 • Telkens de overtreder naar de supermarkt gaat, zal hij/zij de verkeerde kassa kiezen en hierdoor ellendig lang moeten aanschuiven. De overtreder zal, als hij/zij dan toch eindelijk betaald heeft en zich naar buiten begeeft, horen omroepen dat er drie nieuwe kassa’s worden geopend.

ALGEMEEN ASOCIAAL GEDRAG

 • De overtreder zal telkens hij/zij op restaurant gaat en zijn/haar favoriete dessert bestelt te horen krijgen dat dit uitverkocht is. Tien minuten later zal de overtreder zien dat de ober hetzelfde dessert tόch naar een andere tafel brengt.
 • Telkens de overtreder een nieuw kledingstuk koopt, zal er een loshangend draadje aan dat kledingstuk hangen. Als de overtreder dat probeert los te trekken, zal blijken dat hij/zij op die manier heel de naad van het kledingstuk lostrekt. Het kledingstuk zal kapot zijn en kan uiteraard niet meer geruild worden in de winkel.
 • Als de overtreder een etentje geeft dan zal hij/zij telkens pas een half uur voor de gasten komen beseffen dat er nog een cruciaal ingrediënt voor de maaltijd ontbreekt. Hij/zij zal nog haastig naar de winkel moeten gaan waardoor hij/zij de gasten gestresseerd zal ontvangen en niet zal kunnen genieten van de gezellige avond.

Ik ben er van overtuigd dat de Belgen op een veel socialere en rustigere manier zullen rijden als ze weten dat ze op bovenstaande wijzen kunnen bestraft worden.

Dank bij voorbaat.

Hoogachtend wacht ik op uw terugschrijven,

Uw dienaar Vos

One thought on “Weg met boetes, lang leve alternatieve straffen

 1. Pingback: Zamenvattende Zondag, part LIII | Voskosmos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s