Wilde Weldoener Woensdag: Het Geheime Leven van een Ploetermoeder – Fiona Neill (giveaway!)

De tijd vliegt, want het is alweer Wilde Weldoener Woensdag! Deze week draait alles om het milieu. Een paar weken geleden zag ik een filmpje waar ik nadien echt een paar dagen niet goed van ben geweest. Ik zet het hier ook maar wees gewaarschuwd, het is een heel pakkend filmpje als je een hart voor dieren hebt.

Het is niet de eerste keer dat ik zo’n filmpje zag. Af en toe gaat er zo eens eentje viraal en sta ik stil bij hoe we de planeet aan het kapotmaken zijn. Maar dat duurt dan meestal maar een uurtje. Ik weet niet waarom juist deze schildpad mij dagenlang niet losliet. Misschien omdat het zoiets banaals is? Ik heb sowieso al de reflex om bijvoorbeeld zelf herbruikbare zakken mee te nemen naar de winkel, en eerder te kiezen voor een grote glazen flessen water in plaats van kleintjes in plastiek. Maar een rietje?! Dat is zoiets onbenullig en op het eerste zicht onschuldig waar je nooit bij stilstaat. Die arme schildpad heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog meer let op wat ik koop, weggooi en verspil. Maar ik ben er nog lang niet, en ik kan dus nog wel wat tips gebruiken. Tips die niet alleen handig zijn voor mij, maar uiteraard ook voor elke lezer hier. Je kan dus deze week zeker wat inspiratie uit de comments halen!

Vraag van de week

Welke kleine of grote tips heb jij om het milieu te sparen?

Wat valt er deze week te winnen?

Het Geheime Leven van een Ploetermoeder – Fiona Neill

Dat madammeke komt zo schoon piepen van in de cover. "Speel mee met de WWW!" roept ze. Echt waar.

Dat madammeke komt zo schoon piepen van in de cover. “Speel mee met de WWW!” roept ze. Echt waar.

“Lucy Sweeney is een ploetermoeder: een zeer chaotische thuis-blijf-moeder van drie kinderen, en echtgenote van de systeemfreake architect Tom, ook wel Liefste Met Kort Lontje genoemd. Stapels wasgoed en afwas, ongeordende financiën, ongeopende post, verloren contactlenzen, sleutels en creditcards zijn schering en inslag in huize Sweeney. Terwijl Lucy in alle huishoudelijke chaos probeert te overleven, al weken geen seks met haar man heeft gehad en Robert Bass, een Goddelijke Huisvader, haar aandacht op het schoolplein heeft getrokken, vindt ze het tijd om weer aan zichzelf te denken. De wederzijdse aantrekkingskracht tussen een Lucy en Robert begint als een aangename afleiding. Maar de spanning tussen hen wordt steeds groter. Als daar gedurende het schooljaar de relatiestrubbelingen bij komen van Onwaarschijnlijk Geslaagde Vriendin Emma, Sexy Single Mama Cathy, en Yammie Mammie No. 1 Isobel, wordt ze meegetrokken in een levensechte soap…”

Hoe kan je deelnemen?

Heel simpel. Je zet je tip gewoon in de comments hier onder deze blogpost, of als reactie op de Voskosmos-Facebookpagina onder de link naar deze post. Je naam gaat dan in een potje waar een onschuldige vossenhand een grabbel in doet en een winnaar uithaalt.

Je kan meespelen tot en met maandag 14 september. Ik kondig de winnaar aan op woensdag 16 september, hier op de blog én op de Facebookpagina. Ik ga de winnaar daar ook vragen om mij een mailtje te sturen, dus hou dit zeker goed in de gaten.

Doe het niet voor mij. Doe het voor die schildpad. En voor dat piepend madammeke.

Veel geluk!

 

(Met dank aan bol.com voor de samenvatting!)

13 thoughts on “Wilde Weldoener Woensdag: Het Geheime Leven van een Ploetermoeder – Fiona Neill (giveaway!)

 1. Ik heb een waterdispenser in de koelkast die ik aanvul met kraanwater. Als je dat niet zo graag lust, zijn er ook verpakkingen van tussen de 5 en 10 liter te koop, wat sowieso een pak scheelt qua afval. Ik koop dus alleen nog (glazen) flessen spuitwater. (Ik ga je facebookpagina niet in het oog houden, ik heb geen facebook)

 2. Ik wil het boek niet echt winnen (onze boekenkast puilt nu al uit, dus ik lees lekker uit de bib) maar wil wel een paar tips delen!

  – doe eens boodschappen in een verpakkingsloze winkel zoals OHNE in Gent of Robuust in Antwerpen. Lijkt een heel gedoe, maar het went snel

  – koop herbruikbare zakjes om groenten en fruit af te wegen (bv. Bij webshop Kudzu), en koop zoveel mogelijk in bulk. Gedaan met die plastic zakjes en andere verpakkingen die na gebruik meteen de vuilnisbak invliegen

  – vraag een GFT-container aan, of zet een compostvat in de tuin. Zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee (want die restafvalzak gaat nu véél langer mee voor ie vol is)

  En zo kan ik nog wel even doorgaan… Ik zou er beter eens een blogpost aan wijden, me dunkt 😉

 3. Gebruik herbruikbare zakken die je tegenwoordig overal vind… Dor het licht uit in kamers waar je niet bent. Gebruik Brita filter en drink dus kraantjeswater ipv flessenwater. Eet een paar dagen per week vegetarisch…

 4. Ik vang het koude water (alvorens het warm wordt, je weet wel) in de douche op in een bassin en giet dat ergens in mijn achterhok in een emmer. Ongelofelijk hoe vlug die vol is! Daarmee geef ik mijn planten water. Of dat goed is voor het ‘milieu…eerder goed voor ‘ijn portemonnee!

 5. Ik neem mijn lunch mee in een brooddoos (zalig nostalgisch).
  Wij hebben een compostvat.
  De zakjes van fruit en groenten gebruik ik als vuilbakzakjes.
  Op het werk drink ik thee uit een tas en niet uit het bekertje van de machine.

 6. Pingback: Zamenvattende Zondag, part LX | Voskosmos

 7. Ik voel me heel bescheiden in mijn pogingen op milieuvriendelijk te zijn als ik bovenstaande lees… Mijn bijdrage aan moedertje natuur bestaat uit:
  – het gebruik van een brooddoos;
  – het drinken van kraantjeswater thuis én op het werk (leve Tupperware – dezelfde als jij trouwens);
  – het dichtdoen van een kraan bij tandenpoetsen, en ook bij het douchen de kraan enkel open doen in begin en om af te spoelen (al zondig ik daar op een koude winterdag wel eens tegen…);
  – sorteren, en papiertjes altijd en overal in de vuilbak gooien;
  – WC en wasmachine op regenwater

 8. Ik vrees dat dit geen onbekende tips zijn maar dit is mijn bijdrage :
  – netjes sorteren (papier en karton, glas, een gehuurde bak van de gemeente voor tuinafval enz) en herbruikbare zakken gebruiken in de winkels; plastieken zakjes die je krijgt in de winkel hergebruik ik als zakje in de vuilbak;
  – poetsen en wassen met weinig producten (ik dweil met puur water, poets ramen met azijn, verwijder moeilijke vlekken met een citroenzeepje van Mylene dat jaren meegaat);
  – insecten bestrijden met natuurlijke dingen (vb. koffiegruis branden om wespen te verjagen van je tuintafel, een ajuin opensnijden voor muggen op je kamer)…
  En op het werk krijg ik altijd een chocotof op mijn bureau als de ‘milieumensen’ zijn langs geweest, goe bezig!

 9. Ik ga werken met de fiets en trein (milieuvriendelijk woon-werkverkeer!). Ik werk voor een milieudienst. Wij gebruiken hier thuis zo veel mogelijk glazen flessen i.p.v plastic. Duurzame brooddozen en drinkbussen voor de kids. Regenwater hergebruiken.

  Niet heel origineel, maar alle kleine beetjes helpen!

 10. Pingback: En de WWW-winnaar is… | Voskosmos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s