Goede voornemens voor 2016: een update

Het is vandaag de gezegende dag des heren 4 februari. Exact een maand geleden startte ik met mijn goede voornemens. Waarom ik niet op 1 januari gestart ben, zoals elke andere mens met gezond verstand? Omdat ik liever met dingen start op een maandag, dat is logischer voor mijn planningshoofd. Dus, op 4 januari maakte ik een paar afspraken met mijzelf waar ik mij sinds dan zo goed mogelijk aan probeer te houden.

Ik heb dit jaar gekozen voor voornemens die echt praktisch en bijna meetbaar zijn. De voorbije jaren koos ik vaag voor vage dingen als “gezonder eten” en “meer nee proberen zeggen”. Maar omdat die voornemens altijd zo breed te interpreteren waren, vond ik het moeilijker om mij aan te houden. Het is een beetje vergelijkbaar met de theorie rond efficiënt werken van David Allen. Hij schreef het boek Getting Things Done, waarin hij (en dit is nu wel kort door de bocht samengevat) zegt dat je je taken en to do’s duidelijk moet omschrijven. Zet bijvoorbeeld niet op je lijstje “meeting HR organiseren” maar splits die taak op in kleinere maar duidelijke actie-gerichte taakjes. Wat moet je allemaal doen om die meeting te plannen? De gasten uitnodigen, agendapunten opvragen, catering bestellen, een zaal reserveren,… Allemaal dingen die je ook echt kan doén en kan afvinken als je er klaar mee bent. Ik vind dat wel een goeie manier van werken. Ik heb veel liever 10 to do’s op mijn takenlijst staan waarvan ik er aan het einde van de dag 8 van kan afvinken, dan 2 grote die er na een lange dag nog steeds onafgevinkt staan te blinken.

DUS! Dit jaar drie praktische goede voornemens, en ook al meteen een update van hoe het er na een maand mee staat.

1. Niet meer op mijn gsm zitten rondsurfen tijdens het tv-kijken

Ik denk dat dit wel een herkenbare is voor veel mensen. Je bent naar een tv-programma aan het kijken, en als de reclame er is besef je dat je helemaal niet meer mee bent. Je was te druk bezig met het typische rondje facebook-instagram-twitter-en-dan-gewoon-opnieuw. Als het een programma is waar je sowieso niet veel belang aan hecht kan dat geen kwaad, maar als het iets is waar je al dagen naar uitkijkt (kuch, Keeping Up With The Kardashians, kuch) dan is het echt zonde om die tijd zo te verspillen. Ik erger mij grandioos hard aan mijzelf als ik merk dat ik weeral eens niet echt aandachtig naar iets gekeken heb. Daarom het voornemen om mijn gsm aan de kant te leggen als ik tv kijk.

Uitzondering: als er iemand op tv een tas heeft die bijna zo groot is als zijn hoofd, dan mag je daar een foto van sturen om naar je thee-verslaafde BFF te sturen.

Uitzondering: als er iemand op tv een tas heeft die bijna zo groot is als zijn hoofd, dan mag je daar een foto van sturen om naar je thee-verslaafde BFF te sturen.

Na een maand is hier wat verbetering in gekomen, maar ik kan het toch vaak niet laten. Ik ben wel zo goed als gestopt met de sociale media te checken tijdens het kijken, maar wat ik moeilijker vind is om google te bannen. Ik wil altijd alles weten en opzoeken, en daarvoor is mijn iPhone heel handig. Als ik bijvoorbeeld een liedje hoor dat ik van ergens ken, dan moet ik opzoeken wie de artiest is en hoe het nummer heet. En dan klik ik meestal wel door naar de wikipedia-pagina van de groep, en voor ik het weet zit ik ergens op een Buzzfeed-lijstje over vergeten hits uit de nineties. Of ik vraag mij af in welke andere film die ene acteur nu weer heeft meegespeeld, en hopla, ik zit na vijf minuten op de site van Kinepolis cinematickets te bestellen en te whatsappen naar Het Vriendje over wanneer we welke film willen gaan zien. Er is nog werk aan de winkel maar het gaat wel de goeie kant op

2. Op een vast uur opstaan en vroeger naar het werk vertrekken

Ook dit is meetbaar want ik moet van mijzelf uit mijn bed rollen op 7u05 en ik wil ten laatste om 7u45 de deur uit zijn. De voorbije maanden had ik er een slechte gewoonte van gemaakt om tien keer op de snoozeknop te duwen en te denken dat het een beter idee was om na de ergste file te vertrekken. Terwijl ik mijzelf zo gewoon iets wijsmaakte want het is ALTIJD file en door te snoozen viel ik vaak weer in een diepe slaap waardoor ik nog meer groggy wakker werd.

Toen ik vanochtend een kwartier te laat vertrok heeft het universum mij meteen gestraft door een vogel een gigantische drol te laten leggen op mijn arme auto. Serieus, was dat een pelikaan ofzo?

Toen ik vanochtend een kwartier te laat vertrok heeft het universum mij meteen gestraft door een vogel een gigantische drol te laten leggen op mijn arme auto. Serieus, was dat een pelikaan ofzo?

Het opstaan om ten laatste 7u05 lukt ongeveer 80% van de tijd, en die andere 20% is het 7u10 dus zo’n groot verschil is dat niet. Ik gebruik nog altijd de Sleep Cycle-app. Die maakt mij met een mooi muziekje wakker ergens tussen 6u40 en 7u00, als ik in dat interval in mijn lichtste slaap zit. Dat kan soms om 6u42 zijn en dan blijf ik dus nog bijna 20 minuten soozen. Maar het kan ook om 6u59 zijn en dan kom ik er 5 minuten later al uit. Dus dat heb ik onder controle. Het vertrekken om ten laatste 7u45 is moeilijker en ik schuif alle schuld hiervoor af naar mijn elektrisch vuurtje. Het moet maar zo gezellig niet zijn. Maar de meeste dagen lukt het mij wel om om 7u45 in de gang mijn jas aan te doen, en da’s ook al iets! Ik ben zo wat vroeger op het werk én kan dus ook iets vroeger vertrekken. Komt goed dus.

3. Meer tijd maken voor mijzelf en Het Vriendje

Deze komt misschien wel vrij vaag over, maar ik pak het zo concreet mogelijk aan. Ik loop mijzelf vaak voorbij, dat weten jullie. Ik ben in de week niet veel thuis, heb een overvolle agenda en weet regelmatig niet meer waar mijn eigen hoofd staat. Combineer dat met Het Vriendje zijn ongelofelijk drukke job en dan weet je dat het gezin Vos-Vriendje wat meer nood heeft aan tijd voor elkaar.

Ik haat het woord me-time, maar ik hou van verrimpelen in bad.

Ik haat het woord me-time, maar ik hou van verrimpelen in bad.

We hebben een paar dingen ingevoerd die echt wel deugd doen. ’s Avonds gaan een uur vroeger dan normaal alle boeken, smartphones, laptops en tv’s uit, en in het weekend houden we één van de twee dagen volledig vrij voor elkaar. Niet dat we dan geen andere mensen mogen zien of niet mogen buitenkomen, maar we doen het wel samen. En aan die tijd voor mijzelf wordt ook gewerkt. Zoals ik vorige zondag al zei, heb ik beslist om vanaf maart 4/5 te gaan werken. Voor minstens een jaar ga ik elke vrijdag vrij hebben. En op die vrijdag kan ik ofwel megahard chillen, ofwel proberen om dan al een paar stomme dingen (kuisen, afwassen, boodschappen) te doen zodat het weekend wat meer vrijkomt. En jongens jongens toch wat kijk ik er naar uit.

Wat zijn jullie goeie voornemens? En lukt het een beetje?

Tot zondag! XO

2 thoughts on “Goede voornemens voor 2016: een update

  1. ik doe nooit aan goeie voornemens want ik weet dat ik die toch niet kan volhouden omdat ik er niet achtersta. Mijn plan is wel om tegen het einde van het jaar mijn aantal km in het lopen op te drijven naar 10. So far al redelijk goed bezig….maar dat vind ik geen voornemen, eerder een doelstelling

  2. Pingback: Nieuwe goede voornemens na drie kwart van het jaar, want waarom ook niet? – Voskosmos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s