Het beste van 2015: Welriekende Woensdag

Ik denk dat ik dit jaar “geroken” meer dan ooit veranderd heb in “gelezen”. Ok, de helft van de tijd was het om te melden dat ik nog aaaalttiiiijd aan het lezen was in Schitterende Ruïnes. Maar ik heb dit jaar toch weer heel wat kleppers gelezen. Niet alleen boeken, maar uiteraard ook blogs. Bloglovin is nog altijd heel aanwezig in mijn online leven, en maakt alles wat overzichtelijker. Door mijn vakantie heb ik al anderhalve week mijn laptop niet opgezet, en ik wil zelfs niet denken aan hoe lang mijn leeslijst ondertussen wel niet geworden is. Maar daar kan ik mij altijd later nog zorgen over maken, eerst is het tijd voor een overzicht van de beste boeken én blogs die ik dit jaar las. Vorig jaar stond Stephen King op nummer één, en ik kan al verklappen dat hij nu ook weer bij de favorieten was…

BOEKEN

One Day – David Nicholls: Oh man. Geweend dat ik hierbij heb, gewéénd. One Day gaat over Dexter en Emma, die elkaar in hun jonge jaren leren kennen en nadien hun hele leven met elkaar verbonden zijn. Soms in goeie tijden, vaak ook in slechte tijden. Elk hoofdstuk speelt zich af op dezelfde datum, 15 juli, maar dan telkens een jaar later. De personages zijn belachelijk goed uitgewerkt. Je hebt meteen het gevoel dat je hen echt kent, en dat je mee met hen opgroeit. Je houdt van hen, je haat hen, maar bovenal wil je dat ze gelukkig zijn. Of dat nu met of zonder elkaar is. Dit klinkt als de zoveelste chicklit, maar geloof mij dat is het niet. Dit jaar staat “Us” van dezelfde schrijver op mijn leeslijstje, en ik hoop dat die mij even hard kan bekoren.

Me Before You – Jojo Moyes: Ik kan hier eigenlijk met dezelfde zin beginnen. Gewéénd dat ik hierbij heb, gewéénd. Niet zo hard als bij One Day. Hier was het eerder een paar tranen die over mijn wangen bengelden, terwijl er bij One Day ook sprake was van snot en een schokkende adem. Me Before You gaat over een jonge vrouw die ontslagen wordt en daarom een job aanneemt als verzorgster van een verlamde man die zijn eigen euthanasie al gepland heeft. De familie van de man hoopt dat het meisje hem van gedachten kan laten veranderen. Vooral het ethische aspect van het verhaal was hartverscheurend. Mag je eisen dat iemand in leven blijft alleen voor jou? Of is dat puur egoïstisch? Het vervolg is intussen ook al uit en staat zeker op mijn leeslijst van dit jaar.

Under The Dome – Stephen King: Jaaaa, jaaa, ik val in herhaling. Maar King is nu eenmaal zó goed. Ik wou eerst een ander boek op de eerste plaats zetten gewoon om niet voorspelbaar te worden, maar dat zou niet eerlijk geweest zijn. Under The Dome gaat over een klein stadje waar op een dag helemaal onverwacht een grote koepel over komt te staan. De inwoners geraken er niet meer uit, en niemand geraakt er in. Het boek gaat uiteraard over de koepel en de oorsprong ervan, maar eigenlijk is dat maar bijzaak. De belangrijkste personages zijn de inwoners van de stad, en de effecten van de opsluiting op hen. Hoe gaat een gemeenschap hiermee om? Wie grijpt de macht? Wie denkt aan de anderen, en wie denkt vooral aan zichzelf? Stephen King is de koning van de sfeer, en dat is bij Under The Dome niet anders. De absolute nummer één van het jaar, en sowieso ook eentje voor in mijn top tien allertijden.

BLOGS

le coeur à marée basse: Ik kan de naam van deze blog niet eens uitspreken en ik heb de schrijfwijze ervan opnieuw moeten opzoeken voor dit lijstje. Maar dat neemt niet weg dat het de allermóóiste blog is die ik dit jaar ontdekte. Haar tekeningen gaan vooral over de donkere wolk die over haar leven trok na ze beviel van haar kindje. Ik ben zelf nog nooit in die situatie geweest, maar toch grijpen haar posts mij keer op keer naar het hart. De woorden die ze gebruikt, de bijhorende tekeningen, haar beeldspraak,… Dit is dé volgtip van het jaar, echt.

xoJane: xoJane is misschien wel een buitenbeentje. Het is geen blog van één persoon, maar eerder een verzameling van artikels en stukken, voornamelijk geschreven door vrouwen. Ik heb een beetje een haat-liefde-verhouding met xoJane. Ze publiceren heel veel content, waardoor ik het soms niet allemaal kan bijhouden. Veel van hun stukken gaan over dezelfde onderwerpen en ze vallen vaak in herhaling. En af en toe maken ze zich wel eens schuldig aan een clickbait-titel waar een minder straf verhaal achter zit. Maar soms zitten er zo’n pareltjes tussen, en die maken dan weer alles goed. Ik raad je aan om hen te volgen, gewoon te lezen wat je interesseert, en de rest links te laten liggen.

Huizeke Sluizeken: Dit jaar heb ik mij ingeschreven voor de blogcursus van Katleen van Verbeelding. Een deel van die cursus is een Facebook-pagina waar je tips en vragen kan uitwisselen met andere deelnemers. Een heel leuke extra, want ik het er veel goeie en nieuwe blogs leren kennen. Mijn absolute favoriet die ik zo leerde kennen is de blog van Joyce. Ze schrijft grappig, vlot en ik herken mijzelf vaak in wat ze zegt. Haar foto’s zijn ook supermooi (een pluspunt van een fotograaf-echtgenoot waarschijnlijk :)), haar zoontje is schattig én ze is zwanger van een tweeling dus de komende maanden komen er hopelijk nog veel update-posts. En het belangrijkste: ze houdt net als ik van rampenfilms. ’t Is gelijk voorbestemd.

Ziezo, hopelijk heb ik jullie zo wat inspiratie gegeven voor jullie eigen leesavonturen. Nog een speciale shout out voor Goodreads, de site/app die ik dit jaar ontdekte en echt wel onmisbaar is voor mensen die van lezen én organisatie en lijstjes houden.

Tot morgen, dan is het weer Dikgevreten Donderdag!

XO

 

5 thoughts on “Het beste van 2015: Welriekende Woensdag

    • Ik heb ook mindere verwachtingen van Us, maar gewoon omdat ik denk dat hij nooit One Day zal kunnen evenaren. Maar da’s niks, dan kan hij alleen maar meevallen 🙂 Schitterende Ruïnes vond ik echt heel saai. Ik kon mij niet inleven in het verhaal en de emoties. Ik had er veeeel meer van verwacht. Stiekem ook een beetje omdat de cover zo mooi was. Maar het cliché van never judge a book by it’s cover is dus juist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s