Vijf geboden voor de moderne luie mens

Het is alweer week drie van de #boostyourpositivity-challenge. En ik kan na drie weken nog steeds het woord positivity niet typen zonder over mijn vingers te struikelen. Het weekthema is deze keer “day to day”, en dit is de opdracht:

“Hoe zorg jij ervoor dat alles blijft bollen? Heb jij trucjes die ervoor zorgen dat je nooit te laat komt, dat je ondanks je drukke leven toch twee keer per week in de fitness opduikt, dat jij altijd iets op tafel kunt toveren als er onverwacht vrienden langskomen, of een ander talent waarvan mensen denken: hoe doet die dat toch?”

Ik denk dat mensen bij mij nog nooit spontaan de zin “hoe doet die dat toch?” hebben gedacht. “Die moet dringend eens naar de kapper”, ja. Of eerder “die doet dat blouseje met die zebrastrepen wel héél graag aan hé.” Maar ik denk niet dat ik bekend sta als iemand die alles perfect onder controle heeft. Ik heb wel één eigenschap waar je mij meteen aan kan herkennen. Sommigen zouden het chill noemen. Anderen denken misschien eerder aan kalm. En echt grove mensen zouden zelfs het woord lui in de mond durven nemen. Pfoe. Ik noem het liever graag-in-rust. Ik heb graag tijd voor mijzelf en de dingen die ik graag doe. Véél tijd. Zeeën van tijd. En als er obstakels in de weg staan daarvan, kan ik erg inventief uit de hoek komen om ze te omzeilen of weg te werken.

Daarom kan ik wel een paar tips meegeven over hoe je, naast alle verplichtingen en een druk sociaal leven, toch nog tijd voor jezelf kan overhouden. Geboden, zeg maar. En ik zou mijzelf niet zijn als ik er geen heuse titel boven zette. Ik stel jullie voor…

DE VIJF VOSKOSMOS-CHILLAX-GEBODEN

Gij zult uw rekeningen meteen betalen. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor rekeningen, maar eerder voor alle kleine administratieve taakjes die moeten gedaan worden. Komt er een brief om de meterstanden door te geven? Doe dat direct dezelfde dag, of ten laatste de dag nadien. Wacht niet tot de allerlaatste dag om je belastingen in orde te brengen. Als je een afspraak moet maken voor de jaarlijkse check-up van je hond/kat/chinchilla, leg die meteen vast. Laat zo’n dingen niet liggen, want ze zorgen niet voor agenda-overlast maar wél voor mentale onrust, en dat is minstens even erg. Kleine taakjes stapelen zich op, waardoor er een grote to-do-lijst in je hoofd ontstaat. Die lijst wordt na een tijdje alsmaar groter en groter, en dat kan verlammend beginnen werken. Je kent het wel, je moet een telefoontje doen en je blijft dat maar uitstellen waardoor dat na een paar weken een onoverkomelijk groots probleem lijkt. Af en toe zit je gewoon een kwartier naar je gsm te staren. Het begint je chillax-activiteiten te ondermijnen, want je kan je toch niet concentreren op de nieuwe aflevering van Holland’s Next Topmodel als je constant met dat telefoontje in je hoofd zit. En als je het dan uiteindelijk toch gedaan hebt, denk je: “Was het dat maar? Waarom heb ik dat in godsnaam niet weken geleden gedaan?” Ik ben niet perfect op dat vlak hoor, ik heb daar zelf ook veel last van. Maar daarom geef ik het ook mee als tip, want ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het echt helpt om dingen meteen aan te pakken.

Gij zult onnozele dingen met elkaar combineren om tijd uit te sparen. Eentje dat ik op het werk ook toepas, en dat ik ook al als tip gaf in mijn post daarover. Het idee is simpel, en ik zal het toelichten met een paar voorbeeldjes. Stel, het is de mooiste tijd van het jaar en je moet naar de kelder om kerstverlichting te halen. De kelder is een koude donkere plek en je bent vrij zeker dat de geest van je vroegere buurvrouw er rondhangt. Je wil dus zo weinig mogelijk in die kelder zijn. Is het dan geen goed idee om snel eens na te denken over hoe je dat kelderbezoek zo snel en efficiënt mogelijk kan afhandelen? Staan er nog ergens lege glazen flessen of potten die mee naar beneden moeten? Het is bijna kerst, dus is het niet eens tijd om je kampeerspullen van de voorbije zomer in de kast in de kelder op te bergen? En als je er dan toch bent, breng dan die speciale servietten die je daar had gelegd terug mee naar boven voor het etentje van overmorgen. Ziezo, één kelderbezoek in plaats van vier! Nog een voorbeeldje: je bent in de keuken een saus aan het maken waar je elke drie minuten eens in moet roeren. Je kan dus niet in de zetel of in bad gaan hangen, want dan zou je er om de drie minuten terug uit moeten komen. Vooral met dat bad zou dat heel stom zijn. Je bent toch in de keuken, dus in plaats van in die saus te zitten staren kan je snel het kleine afwasje van gisteren doen. Belachelijk vanzelfsprekend, en waarschijnlijk ben je nu met je ogen aan het rollen, maar probeer het toch eens een paar weken.

Gij zult een weekmenu maken. Dit klinkt zo simpel, en komt waarschijnlijk in elke efficiëntie-blog voor, maar kan een wereld van verschil maken. Als je graag elke dag nadenkt over wat je ’s avonds wil maken, en dan ook elke dag naar de winkel moet gaan voor ingrediënten, laat je dan volledig gaan. Maar als je liever in de zetel ligt dan in de winkel te staan vloeken omdat je de verkeerde kassa hebt gekozen en omdat de ricotta wéér op is en die chichi-trut van achter je met haar kar tegen je schenen schuurt, neem dan deze raad van mij aan. In het weekend zet ik mij achter mijn laptop om te bloggen, en daarna maak ik mijn weekmenu. Ik hou daarbij rekening met wat ik ’s avonds te doen heb, wat Het Vriendje gepland heeft, en of we wel of niet warm kunnen eten op het werk. Daarna maak ik een menu voor de hele week, en een bijhorende boodschappenlijst. Ik ga één keer naar de winkel, en that’s it. We zijn niet enorm rigide met ons menu, af en toe verander ik al eens de volgorde van een paar dingen, of we gaan spontaan eens uit eten. En dat kan uiteraard geen kwaad. Maar ik heb wel een houvast en ik moet mijn hoofd er niet elke dag over breken.

Gij zult uw boodschappen online doen. Uiteraard is dit niet voor iedereen een optie. Niet iedereen heeft een afhaalpunt in de buurt, niet iedereen heeft een auto om veel boodschappen mee te gaan doen, niet iedereen heeft altijd toegang tot een computer. Maar als dat allemaal wél zo is, waag je dan eens aan de overstap naar het digitale shop-tijdperk. Voor ik stopte met suiker te eten, deed ik altijd elke maand de basisboodschappen online bij de Delhaize, en ging ik voor de andere dingen wekelijks naar de Aldi. De laatste weken heb ik dat niet kunnen doen, omdat ik de etiketten moest kunnen lezen om zo te leren welke producten suikerloos zijn. Nu ik hier iets meer bedreven in ben, sta ik bijna te popelen om weer via de site te bestellen. Er zijn alleen maar grote voordelen (je kan het om drie uur ’s nachts in je pyjama en met vettig haar doen, je koopt alleen wat je nodig hebt en hebt geen last van impulsaankopen, er is een duidelijk overzicht van de promoties waardoor je kan besparen, er zijn vaak online acties) en maar een paar kleine nadelen (je kan niet kijken naar de versheid en houdbaarheidsdatum van verse producten, en de voorziene parkeerplaatsen bij de afhaalpunten zijn bijna altijd ingenomen door gewone shoppers waardoor je irrationele allesverblindende woedeaanvallen kan krijgen).

Gij zult heel af en toe eens zeggen: “Kust mijn kloten.” Er staat nog een afwas van een hele week, de kat heeft op het behang gerocheld en je ging een volledig verse lasagna met vierentwintigduizend ingrediënten maken. Maar je voelt je niet in je haak, en je voelt dat je écht nood hebt aan een avondje lezen/puzzelen/voor je uit staren. Laat die afwas dan staan, en bestel een pizza. Check of je kat niet echt ziek is, en kuis gewoon snel haar vuiligheid op. De wereld zal niet vergaan als je morgen pas afwast, lekker kookt en je behang herschildert. Soms wordt alles gewoon te veel, en dan moet je op de rem gaan staan. Gun jezelf die ene avond, en begin morgen weer met goede moed. Zorg er wel voor dat dit niet elke avond gebeurt. Als je na een week geen bestek meer hebt, 5 kilo bent bijgekomen en de buren hebben de dierenbescherming gebeld, dan heb je je te hard laten gaan.

En met deze geboden stuur ik jullie de rest van de week en het leven in. Dit weekend ga ik zélf chillaxen in Nederland dus zondag komt er geen ZZ. Voor de mensen die vakantie hebben: geniet ervan. En voor de mensen die moeten werken: MORGEN AL VRIJDAG, BIJNA WEEKEND, ALLES KAPOT, DANSEN DANSEN.

XO

4 thoughts on “Vijf geboden voor de moderne luie mens

  1. een weekmenu heb ik voor het eerst vandaag gemaakt, benieuwd hoe het zal werken, ik wou heel graag ook online boodschappen doen, maar dichtste afhaalpunt is toch wel een eindje, hopelijk komt er snel eentje dichterbij! (Ik hoop op de AH)

    • Als er inderdaad geen afhaalpunt in de buurt is, blijft het moeilijk. Of je zou dat één keer per maand kunnen doen, en dan echt alle basisboodschappen doen? Ik zal mee duimen dat er snel een AH-punt komt 🙂

  2. ohja, ik doe ook van weekmenu. Alleen jammer dat het in mijn hoofd gebeurt waardoor ik op donderdag al niet meer weet wat ik eigenlijk ging eten en de hesp voor de geplande macaroni al ergens op een boterham is beland….-zucht- Hello Fresh dan maar 🙂

    • Lang leve de diepvries! Bij mij verloopt het ook niet altijd even vlotjes hoor, op zondag typ ik het uit maar dan doe ik het documentje de hele week niet meer open en probeer ik het te organiseren vanuit mijn (vaak falende) geheugen. Ik denk dat het eerder te maken heeft met het idéé van georganiseerd te leven, minder met de praktijk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s